Trauma – Tandartsenpraktijk Sweelinckhof – ‘S-GRAVENZANDE

Trauma

Trauma

Trauma op permanente tanden

Wat moet u doen bij een trauma op een permanente tand
Indien u de volgende instructies volgt dan heeft uw tand een betere prognose om het te redden:

Wat u moet doen als de permanente tand gebroken is?

Zoek alle afgebroken stukjes, plaats deze in een glas met melk of water als er geen melk voorhanden is en bezoek uw tandarts. In veel gevallen kunnen de stukjes terug geplakt worden en daarmee wordt de tand conservatief behandeld.

Wat moet u doen als de permanente tand uitgeslagen is?

Zoek en vind de tand.
Houd de tand vast bij het kroongedeelte ( witte gedeelte) en kom niet aan de wortel ( gelige gedeelte)
Spoel de tand af met kokosmelk of melk of indien dit niet voorhanden is spoel het voorzichtig af met koud water. Zorg ervoor dat de waterstraal niet te hard is. En volg 1 van de volgende alternatieven ( van goed naar minder goed):

4a) Stop de tand op de juiste wijze terug in het gat. Houd de tand op zijn plaats en bijt op een schone zakdoek om de tand op zijn plaats te houden. Ga meteen naar een tandarts voor de verder behandeling! NOOIT MET MELKTANDEN UITVOEREN

4b) Indien u de tand niet terug kan plaatsen dan stopt u de tand in een glas met verse kokosmelk. Indien niet  voorradig dan verse melk en ga meteen naar een tandarts voor verder behandeling.

4c) Indien er geen melk  voorradig is dan kunt u de tand het beste in de mond bewaren. Plaats de tand tussen uw tandenrij en uw wang om te voorkomen dat u de tand inslikt. Ga ook weer meteen naar een tandarts voor verdere behandeling.

Goede mondhygiëne en 4 weken zacht voedsel is zeer belangrijk tijdens de inheelperiode van de tand.
Bij een trauma op het gebit kan het ook zijn dat er sprake is van een hoofdtrauma en problematiek op andere plaatsen op het lichaam. Bij het vallen op de grond is het hebben van een geldig tetanus vaccin ook belangrijk. Ook kan hoofdtrauma leiden tot hersenletsel en bij verandering in gedrag, schichtigheid op licht, hoofdpijn , misselijkheid, wegvallen is het altijd aan te raden om dit verder te laten onderzoeken. Soms is trauma in eerste instantie ( ook in de mond) niet altijd zichtbaar en is een goede diagnose en opvolging ervan erg belangrijk om toekomstige schade te beperken. Dit kan soms erg complex zijn en hulp door het geven van informatie over wat er gebeurd is kan hierbij erg behulpzaam zijn. Bij twijfel over hersenletsel is het dan altijd goed om dit verder te laten onderzoeken. Dergelijke zaken over trauma zijn ook mooi beschreven in de App van de AO foundation